Kuvajournalistinen työskentely 15 osp
- Annika Ollanketo
- Aug 27, 2019
- 3 min read
Näyttötehtävänä: Kokoa 25 lehtikuvan portfolio ja tee kuvajournalistinen video.
Linkki videoon.
Kokosin 25 lehtikuvan portfolioon omastamielestäni onnistuneita otoksia 2kk ajalta.
Osa kuvista on gallupkuvia osa taas suuriin lehtijuttuihin liittyviä. Laitoin myös muutaman ylimääräisen kuvan, sillä minulla oli valinnan vaikeus.
Lehtikuvat käsittelen nopealla tahdilla: 3-5 minuuttia yhden kuvan käsittelyyn käytän aikaani. Kuvaustilanteesta riippuen laitan 2-10 kuvaa ehdolle, joista toimittaja saa valita parhaansa mukaan. Joskus valitsen itse lehtikuvani joskus taas en. Lehtikuvat pitää suurimmalta osin valita graaffisen pohjan mukaan sekä tekstin mukaan.
Tässä kerron, miten olen ottanut huomioon erilaiset kuvaustilanteet lehtikuvauksessa.
Suuret lapsiryhmien kuvaus tapaus
Kun lapsiryhmässä on yli 5 henkilöä, kuvissa olevia ihmisiä ei tarvitse merkitä kuvaan.
Muistan, kun omilta ala-aste kouluajoilta kysyttiin lapsilta kuvausluvat, jos lehtijuttua tai tv-juttua tehtiin. Nykyäänkin tämä on voimassa. Kuvasin kerran lasten tapahtumaam, jossa lapset kiertelivät erillaisilla rasteilla ympäri Raahea. Kysyimme toimittajan kanssa onko lapsilla kuvauslupia, osalla oli ja osalla taas ei. Joissakin ryhmissä kaikilla lapsilla oli kuvauslupa ja joissakin ei. Yritin vältellä sellaisia lapsiryhmiä joilla ei ollut kuvauslupia.
Kysyin itse vakiolehtikuvaaja Vesa Joensuulta lapsikuvauksesta ja hän kertoi, että ei kannata välittää kuvausluvista osittain julkisessa tapahtumassa, jossa on paljon lapsia.
Kysyin tämän saman kysymyksen myös eräältä toimittajalta Miia Lahti niin hän sanoi, että
kuvissa saa olla lapsia kuvajournalistisessa merkityksessä eikä välttämättä tarvi kysellä lupia.
Olin hämmentyny näistä kuvauslupa asioista ja löysin lastensuojelu keskusliiton pdf-infopaketin liittyen lapset lehtikuvassa juttuun.
Linkki:

Gallup kuvat
Raahen Seudun gallup katugallup julkaistaan kaksi kertaa viikossa.
Aiheet vaihtelevat viikottain ja yleensä gallupaiheet liittyvät mediassa pinnalla oleviin asioihin. Tällä hetkellä on myös menossa pitkä gallupprojekti Raahen Seudun 100 vuotisgalluppi, jossa kysytään mistä juuresi ovat peräisin.
Kun olemme toimittajan kanssa liikuskelleet yhdessä Raahen keskustassa, kysymme aina kohteliaasti haluavatko ihmiset osallistua galluppiin, sen jälkeen jatkokysymys: käykö, jos otamme pienen tulitikkuaskin kokoisen gallup kuvan lehteen. Tämän jälkeen siirymme itse gallup aiheeseen. Gallup keskustelun jälkeen näytän tarvittaessa haastateltavalle henkilölle ottamani kuvan, sillä halusin antaa henkilölle reilun vaikutelman.
Tärkeintä gallup kierroksella on oikeanlainen ihmisten lähestyminen: hymyssäsuin kohteliaasti tervehditään ja kerrotaan sopivalla äänen nopeudella mistä on kysymys.
Jos on naama turpa mutrulla, niin ihmiset ehkä kokevat sen uhkaavana ja kieltäytyvät heti ensi kättelyssä galluppiin osallistumasta.
Lehtikuvat ( sovitut haastattelut)
Pyrin ottamaan lehtikuvat haastattelun aikana, sillä ihmisen kasvoissa on enemmän tunnetiloja tulkittavana kuin järjestetyssä poseerauskuvassa. Joskus saatan ottaa kuvat haastattelun jälkeen ja käyttää nopeaa luovuutta. Neuvon parhaani mukaan ihmisiä olemaan kuvassa.
Kuvajournalistinen video: Kazecon 2019 koostevideo
Kuvasin stillkuvia ja videoklippejä Raahen ensimäisestä cosplaytapahtumasta Kazeconista. Rooliasuisia ihmisiä tuli ympäri Pohjois-Suomea: kaukaisimmat olivat Sodankylästä lähtöisin. Olin yllättynyt kuinka tapahtuma veti nuoria ihmisiä paikalle.
Otin mielestäni hyvännäköisimmät cosplayharrastajat lehtikuviin ja kysyin heidän nimeäänsä ja esittävän hahmon nimeä. Ulkonäöllisesti osasin yhdistää kuvan ja nimen toimituksessa jälkikäteen yhteen, sillä tiesin hahmot sarjoista.
Kalustona minulla oli cosplay tapahtumassa:
-Canon eos 6D mark 2
-Objektiiveina 16-35mm f2.8. ja 70-200mm f2.8
- Käsisalama
-Yksijalkainen
- Mikrofoni, joka unohtui toimitukseen
- 64 GB 170 MBS muistikortti: Suuri ja nopea kortti videoiden kuvaamiseen.
Tilana tuo Raahen tapahtumatalo oli yllättävän haastava, sillä valot vaihtelivat paikasta riippuen. Otin tämän vuoksi kokeilu mielessä salaman käyttöön ja se auttoi jonkinverran.
Joissakin kohdissa salaman valaistu alue näkyi normaalin näköisenä kun taas sen ulkopuoli näytti vihreältä. Kokeilin erilaisia valkotasapaino asetuksia, mutta mikään ei näyttänyt niistä oiken hyvältä ja päädyin käyttämään AWB asetusta. Toki raakatilassa pystyy muovaamaan tasapainot kohdilleen, mutta joskus sekään ei auta.
Yksijalkaista jalustaa oli helppo ja kätevä liikutella suuressa väenpaljoudesssa. Koin kolmijalan hyödyttömäksi siinä tilanteessa, sillä sitä oli raskas liikutella paikasta toiseen.
Suunnittelin mielessäni nopeasti koostevideon sisällön: kuvaan muutaman luennon ja myyntipöytien tarjontaa. Aikaa minulla oli 4h, sillä minun piti samana päivänä mennä kuvaamaan myös pesäpallopelejä. Osa luennoista oli klo 16 jälkeen, mutta en ehtinyt kuin kahdella luennolla olla mukana.
Videokuvauksessa käytin paljon panorointi kameraliikettä, kun mielestä se sopi hyvin suurien tapahtumien kuvaamiseen. Kuvasin myös muutaman paikalleen olevan videon.
Käytin 1920 x 1080 25 fps videon resoluutiota kamerassa, sillä muistelin kouluajoilta hyvän videon resoluutiovaatimukset.
Unohdin toimitukseen mikrofoonin, mutta ohjelmaluennoilla menin eteen, jotta esiintyjän ääni kuuluisi hyvin kameran mikrofooniin. Olin yllättynyt kameran mikrofoonin laadusta, sillä se kuului todella hyvin. Ainut ehkä häiritsevä tekijä oli taustamelu, mutta toisaalta se kuului asiaan.
Koostevideon editointia
Otin taustamusiikin purpleplanet.comista ja luin käyttöehdot ennen kuin laitoin videoon.
Kuten aiemmassa postauksessa selitin purpleplanet.comin musiiikkeja saa käyttää perusnettisivu alustoilla, kunhan ei käytä tv-markkinoinnissa.
Omasta mielestäni musiikki sopi hyvin videoon ja käytin myös musiikin rytmiä editoinnissa hyväksi. Yritin tehdä leikkaukset musiikin rytmin oikeasta kohdasta.
Käytin Raahen Seudun omaa videoplanssit pohjaa, jolla lisäsin -alku,-loppu ja henkilötekstit. Lisäsin videoon puhuvien henkilöiden nimet, jotta videosta tulisi ymmärrettävämpi.
Kun olin saanut videon edioitua, latasin videon Flownplayeriin. Ennen työssäoppimisjaksoa en ollut tiennyt koko Flownplayerin olemassaolosta.
Flownplayer on videoiden julkaisualusta Raahen Seudussa ja siellä tehdään html-koodi, joka liitetään sitten nettijuttuun. Flownplayerissa merkitään myös videon julkaisupäivä ja tägätään asiasanoja, jotka liittyvät videoon.
Flownplayer kerää myös tietoa kuinka paljon videota on katseltu, missä maassa ja millä laitteella.

Comments