Kuvankäsittely kurssi 15 Osp
- Annika Ollanketo
- Aug 21, 2019
- 3 min read
Tehtävänanto: 25 kuvan portfolio, jossa on alkuperäiset muokkaamattomat kuvat sekä käsitellyt kuvat. Selitä blogiin miten olet käsitellyt kuvat.
Tässä postauksessa kerron kuinka olen käsitellyt lehtikuviani sekä omat vapaa-ajalla otetut kuvat. Olen oppinut Raahen Seudussa vakiolehtikuvaaja Vesa Joensuulta paljon hyödyllisiä kuvankäsittelyyn liittyviä vinkkejä.

Lehtikuviksi muokkaus
Kuvaan lehtikuvat ja vapaa-ajalla otetut kuvat aina RAW-muodossa, sillä RAW tiedosto on kerännyt enempi ympäristöstäänsä tietoa kuin JPG. JPG-muodossa, kuva on pakattu yhteen tasoon jolloin sitä on haastavampaa muokata.
Kaikki muokkaukset, mitä teen ovat kuvakohtaisia asioita. Joskus säädän raakamuokkaustilassa värilämpötiloja lämpimään suuntaan joskus taas säädän kylmään suuntaan, jos kyseessä on kienovalossa otettu kuva. Jos en ole tyytyväinen kuvan terävyyteen, menen Detail välilehdelle raakakuvatilassa ja säätelen amounttia, radius, detail kohtia. Olennainen asia, mitä muokkaan raaka-kuva tilassa on valotusta.
Raa'an kuvan käsittelyn jälkeen siirryn Adobe Photoshoppiin vielä muokkaamaan kuvia.
Lehtikuvien suhteen teen yleensä nopean käsittelyn Shadow and Highlits ominaisuutta käyttäen. (Kerroin ensimmäisessä perehdytys postauksessa tästä) Kopioin alkuperäisen tason ja siihen kopioidulle tasolle teen muokkaukset. Välillä on hyvä verrata alkuperäistä kuvaa muokattuun, sillä on piristävää nähdä kehitysprosessia.
Säädän myös levels toiminnon avulla kontrastia kuvaan, jos kuva on jäänyt liian vaaleaksi.


Nettiin menevät lehtikuvat?
Paikallislehden kuvaaja Vesa Joensuu kertoi, että Raahen Seudun julkaisualusta muuttaa kuvien resoluution automaattisesti 50 pikseliä per tuuma. Ei välttämättä tarvitse murehtia, että kuvat pitää käsitellä erikseen nettiin ja lehteen. Jos taas Raahen Seudun nettisivuilla olisi kuvagalleria, kuvat tulisi laittaa mielellään alhaisella resoluutiolla ja pienessä koossa.
Mutta on tärkeää tiedostaa myös miksi näin tapahtuu. Jotta verkkosivu pyörisi nopeammin eikä kuormittuisi, on tärkeää käyttää alhaista resoluutiota nettikuvissa.
Vapaa-ajalla otettujen kuvien muokkaus
Vapaa-ajalla tykkään muokata kuvia reippaastikkin. Pidän enempi vapaa-ajan kuvanmuokkaus tyylistäni, sillä saan toteuttaa itseäni ihan kuinka haluan eikä minulla ole rajoitteena todenmukaisuus. Myös ajankäyttö kuvien käsittelyssä on eroja: yhden lehtikuvan käsittelen noin 3 minuuttissa, oman vapaa-ajan kuvan muokkauksessa saattaa mennä noin 20 minuuttia.
Eniten minua inspiroi kuvankäsittelyssä tällä hetkellä Onni Wiljami Kinnunen ja hänen kuvamanipulaationsa, jossa hän saattaa käyttää yhteenkin työhön yli 100 leikekuvaa.
Olen tehnyt muutaman kuvamanipulaation, mutta koen, että minulla on vielä paljon opittavaa kuvien yhdistelemisestä suureksi kokonaisuuksiksi. Kuvamanipulaatiot vaatii taitavaa kuvankäsittelyä.
Minun muokkaustyylini esimerkki

Perus raakakuva säätöjen jälkeen siirryn Adobe Photoshoppiin jatkamaan kuvan käsittelyä. Muokkaan tarvittaessa henkilökuvissa kasvoista esimerkiksi finnit pois. Kolme yleisintä työkalua mitä käytän ihon epäpuhtauksien ja silmäpussien piilottaiseen ovat: korjaussivellin, paikkaustyökalu sekä kloonaava sivellin.
Patch tool eli paikkaustyökalua käytän eniten, sillä sitä on nopea ja helppoa käyttää.
Rajataan ensimmäiseksi alue, jonka haluat piilottaa ja painetaan hiirtä pohjassa, millä alueella haluaa piilottaa kyseisen alueen.
Paikkaussivellin(=laastari) sopii pienen pienien alueiden piilottamiseen ja kyseinen työkalu ottaa automaattisesti samankaltaista aluetta ympäriltä ja peittää halutun alueen.
Kloonaava sivellin sopii suurien alueidein peittämiseen. Sen periaate on aluksi ottaa koipioitava alue painamalla altti pohjassa ja sen jälkeen peittääsillä haluttu alue.
Dodge ja burn toolilla korostan alkuperäisiä valoja ja varjoja kuvassa. (Pahoittelut käytän englanninkielisiä termejä tässä kohdassa koska ovat päinvastaiset suomennettuna)
Dodge työkalulla lisään valoa kuvaan. Burn Tool on nimensä mukaisesti varjoalueiden tekemiseen. Alla olevassa studiokuvassa lisäsin dodge työkalulla hiuksiin enempi valoa ja burn toolilla lisäsin varjoja reunoihin.


ACTION!
Luovuuteni pääsee valloileen, kun yhdistelen erilaisia actionseja Photoshopissa.
Actions:sit eli makrot ovat automatisoituja kuvankäsittelytoimintoja (kuvan pienennys/tallennus, väritasapainon muuttaminen yms), jolla on tarkoitus on nopeuttaa kuvien käsittelyä. Käytännössä ne ovat toimenpidesarjoja, jossa voidaan yhdellä kertaa toistaa sama kuvankäsittely toimenpide useammalle kuvalle. Actionseja voi joko tehdä itse tai ladata netistä.
Itse käytän ladattuja actionseja, sillä olen todennut sen hyväksi kuvia käsitellessä. Yhdistelemällä makroja saa aikaan mielenkiintoisia taidekuvia. Latasin muutama vuosi sitten erään actions paketin, missä oli 20 makrokuvankäsittely toimenpidesarjaa.
Yllä olevassa muokatussa studiokuvassa käytin Autumn vintage actionia, joka lisäsi kuvaan syksyn värejä.
Raahen Seudussa opin tekemään itsekkin makroja, joista oli paljon hyötyä esimerkiksi kuvien tallennus vaihdeessa: yhdellä näppäimellä saa kuvan tallennettua tiettyyn kansioon tietokoneella, eikä tarvitse alkaa etsimään monia kansioita läpi tietokoneella.
Tässä tuli selitettyä pääpointit omasta kuvan käsittelystä. Toivottavasti osasin selittää selkeästi kuinka käsittelen kuvia. :^)
Comentários